Działania edukacyjne stanowią obok udostępniania dzieciom owoców, warzyw i produktów mlecznych jeden z głównych elementów Programu dla szkół.
Dzięki nim dzieci uczą się zasad zdrowego odżywiania, w szczególności poznają korzyści diety bogatej w owoce, warzywa i produkty mleczne, a także uczą się o ich pochodzeniu, uprawie i produkcji oraz m.in. jak postępować, aby nie marnować żywności. W ramach realizacji działań edukacyjnych w „Programie dla szkół” uczniowie klasy 3a na zajęciach wykonywali kanapki ,oraz sałatki owocowe zgodne z zasadami zdrowego żywienia. Wyjaśniliśmy sobie co oznacza każdy kolor i jak powinno jedzenie być ułożone na talerzu. Kanapki wykonane przez uczniów były zdrowe, kolorowe i estetycznie podane. Uczniowie wykorzystali pieczywo ciemne, warzywa i owoce. Na koniec zajęć odbyła się konsumpcja sporządzonych kanapek i sałatek.
Drugie spotkanie to komponowanie dodatków w postaci owoców i warzyw do pięciu podstawowych posiłków. Dobór był dobrowolny ale owoce i warzywa zjadane w ciągu dnia musiały zawierać wszystkie witaminy potrzebne do prawidłowego rozwoju. Swoje pomysły uczniowie przedstawili w postaci prac plastycznych.
przyg. Beata Borsuk