Celem programu jest zwiększanie świadomości i wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego oraz budowanie właściwych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat.
Główne założenie programu to zrozumienie czym jest rolnictwo i produkty ekologiczne, kształtowanie umiejętności wyboru produktów ekologicznych, propagowanie zdrowego stylu życia, a także zwiększanie wiedzy i świadomości przedszkolaków o nawykach higieniczno-zdrowotnych.
Realizację programu rozpoczęliśmy 24 stycznia i trwała cały tydzień. W związku z tym przez pięć dni głównym tematem naszych zajęć było nasze zdrowie i aktywności związane ze zdrowym trybem życia. Mimo tego, że program jest przeznaczony dla dzieci w wieku 5 i 6 lat, nasze najmłodsze „Pszczółki” z bardzo dużym zaangażowaniem wraz ze starszakami wykonywały poszczególne zadania. Realizację programu zaczęliśmy od projekcji filmu „Skąd się biorą produkty ekologiczne”, dzięki któremu dowiedzieliśmy się wielu ciekawostek o rolnictwie, oraz poznaliśmy znak graficzny symbolizujący produkty ekologiczne. Dzięki temu wiemy jak szukać zdrowych produktów w naszych sklepach i na co zwrócić uwagę. W tym tygodniu przypomnieliśmy sobie jak prawidłowo i dokładnie myć ręce oraz zęby, co jest bardzo ważne dla naszego zdrowia. W środę odwiedziła nas pani pielęgniarka, która przeprowadziła z nami warsztaty na temat zdrowego odżywiania i higieny jamy ustnej. W swoich grupach wykonaliśmy piramidy zdrowego żywienia, dokładnie je omawiając. Zrobiliśmy samodzielnie zdrowe i kolorowe kanapki oraz pyszną sałatkę owocową. Świetnie się bawiliśmy podczas zawodów sportowych, bo wiemy że ruch to zdrowie. W realizację programu zaangażowali się nasi rodzice, poprzez pomoc w organizacji zajęć oraz obejrzenie webinaru w celu pogłębienia działań przedszkola.